Allt från kategorin "Musiken"

Sthlm Jazz Festival!

Jazzistán är ju ett uppkäftigt maskrosbarn som innerst inne, liksom alla andra, längtar in i värmen. Med brännande kinder och glansiga ögon kisar Jazzistán emot den dörr, som Sthlm Jazz Festival för ett ögonblick öppnat på glänt.

Och Jazzistán roffar åt sig! Den 2:a oktober är det vår tur! Då avfyrar vi två formidabla konserter, som det är MISSA-INTE-STATUS på!!!! Filip Jers Quartet, och Franska Trion, och dessutom JAMSESSION till 03:00!

Se programmet! 

 

FILIP JERS KVARTETT

Filip Jers – munspel
Henrik Hallberg – elgitarr
Johan Lindbom – kontrabas
Niclas Lindström – trummor

Så här skriver Filip om sig själv:

Filip Jers Kvartett är något så ovanligt som en jazzkvartett med munspel som lead instrument. Publiken får möjlighet att känna att de har vingar när kvartetten gestaltar toner i alla färger i en melodisk, ung och lekfull jazz. Filip komponerar den mesta musiken till kvartetten och
munspelslegenden Toots Thielemans är en källa till glädje för Filip. Mest betyder dock den svenska naturen för inspiration. Men publiken kommer också få möta lekfull jazz som blivit inspirerad av vilsna bussar och välkända program på tv.

Och så här skriver recencenterna:

”Lugn och trygg jazz med utrymmen för solistinpass. Filip Jers låt inspirerad av tv-serien Twin Peaks stod ut från de övriga med en anda av mystik och själsliga underströmmar. Här växte munspelet till ett dovt hot i Jers händer. Kvartetten spelade också bland annat jazzstandarden Sophisticated lady och en skånsk polska.”

- Smålandsposten 12/2-10.
”Omgiven av sina spelkamrater sen tre år tillbaka, den ytterst mångsidige gitarristen Henrik Hallberg basekvilibristen Johan Lindbom och den smakfullt diskrete trummisen Niclas Lindström alla – liksom Filip – numera boende i huvudkommunen gav han en alldeles utomordentlig konsert […] Toots Thielemans kan känna sig fullständigt lugn därhemma i Belgien. Munspelstronen kommer inte att stå tom när han lägger av. Filip Jers från Höör är redo att ta över!”

-Skånska Dagbladet 20/11 -11

 

 

FRANSKA TRION

Sveriges finaste, fulaste och troligen absolut bästa band Franska Trion kommer äntligen till Sthlm jazz Festival! Hur vi kunnat vara utan dem ända tills nu, är och förblir en gåta! Deras musik är lika känslig som rå och intensiv. Med text och musik direkt från djupet av deras hjärtan finns det inget annat att göra än att  kapitulera inför deras storhet.

Franska Trion består av:
Matti Ollikainen: Piano och sång
Viktor Furbacken: Kontrabas
Thommy Larsson: Trummor
Den mytomspunna Franska Trion utlovar en utav Sveriges mest oförutsägbara och speciella musikupplevelser, och har under sin tioåriga levnad samlat omkring sig en stadigt växande skara fans, runt om i landet.

 

 

Postat i Musiken | tisdag, 25 september, 2012, kl. 13:11

Franska Trion!!

20121001-123311.jpg

Postat i Musiken, Okategoriserade | måndag, 1 oktober, 2012, kl. 12:41

Succén var total!

Vi i den jazzistánska partitoppen jäser som bäst av förnöjsamhet över vårt Sthlm Jazz Festival på Jazzistán! En afton vi sent skall glömma! Idel kaos, i vanlig ordning. Kaos utgör den vanliga ordningen bakom kulisserna. Men vi lär oss. Den här gången hade vi ett mycket väl fungerande system av funktionärer, och alla inblandade skötte sina åtaganden exemplariskt!!! Vårt varmaste tack för er medverkan! De enda som hade svårigheter var vi själva i partitoppen. För det var vi som slet bakom baren. Och där var det tryck!

Tryck var det också på scenen. Filip Jers Kvartet, och Franska Trion levererade var sin fantastisk konsert, och succén var redan tidigt ett faktum! Mycket folk var det också!
20121005-015752.jpg
Jazzistánska artefakter, framtagna vid förberedandet av en magisk kväll!

20121005-020045.jpg
Vår säkerhetsansvarige Jonas Eklund.


20121005-224652.jpg
Franska Trions bejublade konsert. De fick ge flera extranummer.

20121005-224633.jpg
Matti Ollikainen och Tommy Larsson från Franska Trion tar seden dit man kommer!

Ett typiskt stilleben i den jazzistánska senklassiscismen; dricks och drink.
20121005-020412.jpg

20121005-020519.jpg
Det blev en sen kväll. Efterhänget i partitoppen varade länge. Dessa svalkande desert coolers intogs vid 14:00-tiden påföljande dag.

20121005-020725.jpg
Avslagen Cava, i dubbel bemärkelse, beviset på en lyckad kväll. Vi sabrerade varsin.

20121005-021257.jpg
Staffan i intimt ungänge.

20121005-021330.jpg
Jazzistánsk frukost. Nöten visade sig rutten inuti.

Postat i Bakom kulisserna, Hänget, Musiken | onsdag, 3 oktober, 2012, kl. 17:50

Överlever vi den 4:e dec 2012?

Ja det är frågan, med tanke på all otur vi haft med just det datumet, redan innan dess inträffande.

Å andra sidan uppvägs nog oturen av alla turer kring denna mytomspunna dag! Turer i oturen, så att säga. Så vi får väl se vart vi landar.

Vilka turer syftar jag på, egentligen? Jo, just den 4:e december har, så långt, varit föremål för fem bokningar (av band alltså), tre avbokningar, en utebliven skivrelease och nära på ett uppskjutande av alltihop till dagen därpå (dvs en onsdag istället för en tisdag, något som aldrig skett, och som strider mot den jazzistánska konstitutionen!)

Nåväl, jag kan ge er lugnande besked. Den 4:e december kommer inte att medföra något brott mot god jazzistánsk sed, utan kommer tvärtom att bjuda på två goda konserter, en rolig jamsession och ett riktigt skönt häng, det kan jag försäkra! Annars får jag väl äta upp min pälsmössa…

Att Rune Carlssons Kvartet kommer och spelar, det har stått skrivet sedan tidernas begynnelse, och har aldrig ändrats! För Jazzistán är det en fjäder i hatten, Rune är ju smått legendarisk! Fint band har han med sig också!

Så här ser han ut:

20121128-103710.jpg

Trio Strandborgkic är ett annat fint band! Som vanligt har Jazzistán inte bara räddat sitt skinn, utan dessutom med en högst tillfredsställande utgång!
Bakom det lustiga namnet döljer sig Emil Strandberg, Rasmus Borg och Victor Skokic, tre verkligt grymma musiker, samt en repertoar av Dolphy, Shorter, Strayhorn och kanske även någon topphemlig kompositör! Öppet och svängigt!

Som pressbild skickade de den här kufiske figuren!

20121128-104214.jpg
Kanske en avlägsen släkting till Rasmus Borg? Eller den topphemliga kompositören? Det utmärkande släktdraget kring ögonen framgår inte riktigt av den här bilden. Den här personen tycks ha goda anledningar att hålla sig anonym… Nå, detta får Rasmus berätta mer om på tisdag.

Allt detta har vi att se fram emot just nu, men vem vet, vi har nästan en hel vecka kvar! Allt kan hända. Tur i oturen i turen i oturen i turen i oturen… På tisdag får vi se resultatet!

Postat i Bakom kulisserna, Musiken | onsdag, 28 november, 2012, kl. 12:02